Včera : Alexej Dnes : Květoslav Zítra : Klaudie

Přestože se většina z Vás v roce 2023 stali spoluvlastníky Vámi užívané bytové jednotky a souvisejících pozemků, NEPODÁVEJTE DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ K DANI Z NEMOVITÝCH VĚCÍ NA ROK 2024, protože daň z nemovitých věcí na rok 2024 zaplatí plně Bytové družstvo Nehvizdy, jako to dělalo dosud.

Vysvětlení:

Vaše bytová jednotka a související pozemky je k 1.1.2024 ve spoluvlastnictví Vašem a Bytového družstva Nehvizdy.

Pokud je nemovitost ve spoluvlastnictví, existují dva způsoby, jak daň z nemovitých věcí platit.

  1. Způsob – daň platí ve 100% výši jeden ze spoluvlastníků a finanční úřad považuje tohoto spoluvlastníka jako společného zástupce ve věci daně z nemovitých věcí. Finanční úřad to ví, protože tento spoluvlastník podá daňové přiznání na nemovitost a nevyznačí v přiznání, že chce platit pouze ze svého podílu.
  2. Způsob – daň si platí každý spoluvlastník sám ze svého podílu. Finanční úřad pozná, že to takto spoluvlastníci chtějí udělat, protože podají daňové přiznání k dani z nemovitých věcí oba a oba vyznačí, že chtějí platit daň ze svého podílu.

Bytové družstvo Nehvizdy využívá po celou dobu své existence 1. způsobu placení daně, tj. bylo podáno daňové přiznání na všechny nemovitosti ve výši 100% vlastnického podílu a celou daň vždy platilo Bytové družstvo Nehvizdy.

Chceme, aby tento způsob placení daně zůstal pro rok 2024 zachován. Proto  NEPODÁVEJTE DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ K DANI Z NEMOVITÝCH VĚCÍ NA ROK 2024, protože pokud to uděláte, tak u svého bytu přejdete do způsobu placení daně číslo 2. a budete muset daň zaplatit Vy, ale současně celou daň zaplatí i Bytové družstvo a daň bude zbytečně přeplacená.

Skutečnost, že daňové přiznání nemusíte podávat, je možno ověřit u správkyně daně, paní Pechačové, telefon 225332276.

Představenstvo